Lakování železa

a taky vejfuky, brzdy, gumy a jiný drobnosti...
Odpovědět
MMKS
Ghostrider
Ghostrider

Lakování železa

Příspěvek od MMKS » čtv bře 05, 2009 20:15:23

Jsem fakt dřevo a lama. Potřebuju nalakovat držáky na chladič. Jsou udělané z ocelové pásoviny (tím pádem mám kromě chladiče a pluh na chodce, padák a kryt proti vběhnutí kola do svodů :-) ). Díly jsem vzal jemným smirkem až na čistý kov (do stříbrna) a štětkou nahrubo nalakoval černým lakem. Schnulo to sice venku (pod stříškou samozřejmě) ale několik dní. Dneska jsem to zavěsil na háčky a nastříkal sprejem (dle návodu se má stříkat na základovku). Jenže místy je to pěkně rovné ale místy je to vroubkované, jako by se ten lak smrsknul. Přitom určitě nebylo nic zamaštěné nebo mokré.
Je možné že ty laky mezi sebou reagovaly, nebo nízká teplota? Co jsem zase pomrvil?
ZX-12R naked

milda
Ghostrider
Ghostrider
Kontaktovat uživatele:

Re: Lakování železa

Příspěvek od milda » čtv bře 05, 2009 20:43:23

MMKS píše:Jsem fakt dřevo a lama. Potřebuju nalakovat držáky na chladič. Jsou udělané z ocelové pásoviny (tím pádem mám kromě chladiče a pluh na chodce, padák a kryt proti vběhnutí kola do svodů :-) ). Díly jsem vzal jemným smirkem až na čistý kov (do stříbrna) a štětkou nahrubo nalakoval černým lakem. Schnulo to sice venku (pod stříškou samozřejmě) ale několik dní. Dneska jsem to zavěsil na háčky a nastříkal sprejem (dle návodu se má stříkat na základovku). Jenže místy je to pěkně rovné ale místy je to vroubkované, jako by se ten lak smrsknul. Přitom určitě nebylo nic zamaštěné nebo mokré.
Je možné že ty laky mezi sebou reagovaly, nebo nízká teplota? Co jsem zase pomrvil?
Záleží jak byla ta základní barva proschnutá,což v teplotách,které panují asi nic moc a taky to nebyla asi základová barva,pokud byla černá,jak píšeš.
No a taky záleží,co to bylo za barvu-olejová,syntetická,nitro,epoxidová,polyuretnová,akrylátová...

Podle všeho jde o zvednutí spodní barvy.
Důvodem bude špatná kombinace barev a asi i nevytvrdnutí spodní vrstvy.

Doporučení pro tebe:
odnes to do práškové lakovny,ať to opískují ,vyber si odstín za několik dní to máš v cajku...Nebude to stát majlant.
Spočítej si plochu na metry čtvereční,bude to asi dost málo.
1)pískování cca.110-180,-/m2
2)základní nástřik 110-140,-/m2
3)vrchní nástřik cca.180,-/m2 doporučuji polyuretan,na slunci nešísuje...
ZRX 1200 hybrid S/R-DAEG
CKC # 576

KankX
Site Admin
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KankX » čtv bře 05, 2009 21:59:46

Milda ti to tady hezky rozebral.... ja bych ti jen rekl ze barva vespod asi nemela to spravne slozeni jak ta vrchni (proste treba syntetika a olejovka - to pak umi veci)
----- (W) -----
young oldtimer
nekdo se zavodnikem narodi, jiny umira

666S999
Ghostrider
Ghostrider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 666S999 » čtv bře 05, 2009 22:22:31

KankX píše:Milda ti to tady hezky rozebral.... ja bych ti jen rekl ze barva vespod asi nemela to spravne slozeni jak ta vrchni (proste treba syntetika a olejovka - to pak umi veci)
O5: Milane, PM!
____ZRX 1200R____
_____CKC#21______

MMKS
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od MMKS » pát bře 06, 2009 20:37:52

tak opět očištěno nakov. Naštěstí s nástavcem na vrtačku a šmirglem to šlo překvapivě dobře. Sprej je akryl kombinační barva a barva co jsem nanášel štětcem naspod je akryl uretanová.
Teď teda jak, špatné složení barev, nebo špatně zaschnutá spodní barva?

Dík za to rozpočítání, ta plocha je mizivá, je to pár plocháčů, ale právě kvůli tomu se mě to nechce nechávat lakovat. Už tak mě štve, že toho nezvládám víc a musím s každou ptákovinou do servisu a tak si chci aspoň takovou pytlovinu udělat sám (a i tak to pomrvím).

A když tady mám takové experty tak toho využiju. Chci dát do černé barvy taky chladič - vaničky a rám, činnou plochu samozřejmě ne. Někde jsem četl, že hliník by se měl jakoby naleptat nějakou speciální látkou, jinde zase psali, že dát podklad ze základovky určené na hliník a další zase psali, že např. kola jen stříkli normálním autolakem a už několik let jim to v pohodě drží. Jaký je váš názor.
Dík
ZX-12R naked

milda
Ghostrider
Ghostrider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milda » pát bře 06, 2009 20:55:48

No vidíš,já černou sundaval a leštil a Ty budeš zas barvit...

Já nejsem žádnej echt odborník,spíš praktik, s lecčíms už jsem se nuceně dostal do styku :glasses10:

Na hliník je základní barva na lehké kovy.Ta vodička pokud já vím,tak takovou řídkou průhlednou sračku používáme na povrchy žárově zinkované,pak jdou okamžitě natírat normálníma barvama-zinek vyreaguje.

Určitě prášková barva jde na aluminium bez úprav a hned,nechávali jsme "komaxitovat" pro skopčáky hliníkový přístřešky a O.K.

Navíc bych se k práškové barvě uchýlil v případě chladiče a jeho okolí,práškové barvě nevadí teplota,vypaluje se při teplotě cca.220 stupňů....

Je jasný,že když to zmákneš sám a povede se to,to je potom !!!! :cheers: :supz: :notworthy:

Jo a ta příčina nezdaru....
1)spodní barva nebyla základová 30%
2)Málo proschnutá spodní vrstva 70%
ZRX 1200 hybrid S/R-DAEG
CKC # 576

MMKS
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od MMKS » pát bře 06, 2009 21:08:59

Dík za vyčerpávající odpověď :salute:
U té spodní sice psali, že je zároveň základová a zároveň vrchní ale asi to spíš bylo myšlené, že prostě sama základovku nepotřebuje a ne že jako základovka může sloužit.
ZX-12R naked

milda
Ghostrider
Ghostrider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milda » pát bře 06, 2009 21:16:55

MMKS píše:Dík za vyčerpávající odpověď :salute:
U té spodní sice psali, že je zároveň základová a zároveň vrchní ale asi to spíš bylo myšlené, že prostě sama základovku nepotřebuje a ne že jako základovka může sloužit.
Možná by opravdu nějakej machr věděl,ale stalo se,že jsme na dvě stejné základní antikorozní barvy ,jen od jiného výrobce (tedy papírově stejné)
stříkali vrchní polyuretanovou barvu a ta první se nám zvedla a druhá ne. Docela pakárna.Termín a dost metrů čtverečních.

Po důkladné analýze jsme zjistili,že ta ,co se nám zvedla, měla napsanou delší dobu schnutí,než jsme zvyklí....
ZRX 1200 hybrid S/R-DAEG
CKC # 576

Odpovědět