Receptíky...nejen pro holky
Napsal: úte lis 11, 2008 22:17:35
Medovník
Těsto:
½ kg hladké mouky
10 dkg mletého cukru
6 dkg sádla (musí být, jinak to není ono)
2 vejce
1 lžíce jedlé sody
4 lžíce medu
4 lžíce mléka
trochu skořice
Vše smícháme v hladké těsto. Rozdělíme na 5 dílů /stačí podle oka, ale když je možnost, tak je lepší vážit, vychází to cca 20 dkg 1 kus/. Každý kus vyválet na tenký plát – můj poznatek: dát si na vál pečící papír, ten lehce posypat hl. moukou a rozválet přímo na papíru, pak se jen vše přenese na plech. Placky vyválet co nejtenčí, podle první placky jsem si pak na papír vyznačila velikost, aby byly + - podobné. Pak placky upečeme. Pozor jde to velmi rychle!
/Kdo má silikonový vál, rozválí těsto přímo na něm a překlopí na plech, ale každopádně peče na peč. papíru/
Krém:
1 a ½ zlaté hané
1 slazené kondenzované mléko „Salko“
Ušleháme máslo a pak pomalu zamícháváme mléko a rum.
Vše by mělo mít stejnou teplotu kvůli srážení /stalo se mi to, ale náprava je snadná – dát mísu do teplé vody a za chvíli je vše v pořádku, však to znáte/.
Dále je potřeba 1 a ½ zakysané smetany.
Postup:
Po upečení a vychladnutí okrájet pláty na stejné kusy. Dle receptu se má každý plát pokropit rumem /já už jsem to nekropila, dala jsem dost rumu do krému – záleží na vás/. Pak první plát natřít krémem, druhý plát zakysanou smetanou, další krémem, čtvrtý zakysanou smetanou a poslední horní, se pomaže i s boky krémem. Zbytky po ořezání placek „nějak“ nastrouhat /já to rozšmelcuji v robotu/ jinak jak má kdo možnost, mělo by to mít konzistenci jemné strouhanky. Tímto celý medovník posypeme. Pak zabalit do alobalu, stačí zakrýt shora a přitlačit dokola, aby to bylo zakryté a nechat nejméně 3 dny uležet. Ideální je tak 5 dnů.
Můj poznatek: vzhledem k tomu, že se všichni snažíme snižovat cukr, tak si myslím, že by do těsta stačila jen poloviční dávka – 5 dkg. Zatím jsem to nevyzkoušela, tak nevím, ale myslím, že by to nemělo vadit.
Možná se vám to zdá složité, ale opravdu není! Až to jednou uděláte, pak už to budete péct od oka.
Těsto:
½ kg hladké mouky
10 dkg mletého cukru
6 dkg sádla (musí být, jinak to není ono)
2 vejce
1 lžíce jedlé sody
4 lžíce medu
4 lžíce mléka
trochu skořice
Vše smícháme v hladké těsto. Rozdělíme na 5 dílů /stačí podle oka, ale když je možnost, tak je lepší vážit, vychází to cca 20 dkg 1 kus/. Každý kus vyválet na tenký plát – můj poznatek: dát si na vál pečící papír, ten lehce posypat hl. moukou a rozválet přímo na papíru, pak se jen vše přenese na plech. Placky vyválet co nejtenčí, podle první placky jsem si pak na papír vyznačila velikost, aby byly + - podobné. Pak placky upečeme. Pozor jde to velmi rychle!
/Kdo má silikonový vál, rozválí těsto přímo na něm a překlopí na plech, ale každopádně peče na peč. papíru/
Krém:
1 a ½ zlaté hané
1 slazené kondenzované mléko „Salko“
Ušleháme máslo a pak pomalu zamícháváme mléko a rum.
Vše by mělo mít stejnou teplotu kvůli srážení /stalo se mi to, ale náprava je snadná – dát mísu do teplé vody a za chvíli je vše v pořádku, však to znáte/.
Dále je potřeba 1 a ½ zakysané smetany.
Postup:
Po upečení a vychladnutí okrájet pláty na stejné kusy. Dle receptu se má každý plát pokropit rumem /já už jsem to nekropila, dala jsem dost rumu do krému – záleží na vás/. Pak první plát natřít krémem, druhý plát zakysanou smetanou, další krémem, čtvrtý zakysanou smetanou a poslední horní, se pomaže i s boky krémem. Zbytky po ořezání placek „nějak“ nastrouhat /já to rozšmelcuji v robotu/ jinak jak má kdo možnost, mělo by to mít konzistenci jemné strouhanky. Tímto celý medovník posypeme. Pak zabalit do alobalu, stačí zakrýt shora a přitlačit dokola, aby to bylo zakryté a nechat nejméně 3 dny uležet. Ideální je tak 5 dnů.
Můj poznatek: vzhledem k tomu, že se všichni snažíme snižovat cukr, tak si myslím, že by do těsta stačila jen poloviční dávka – 5 dkg. Zatím jsem to nevyzkoušela, tak nevím, ale myslím, že by to nemělo vadit.
Možná se vám to zdá složité, ale opravdu není! Až to jednou uděláte, pak už to budete péct od oka.