Spálené těsnění ventilů?

MMKS
Ghostrider
Ghostrider

Spálené těsnění ventilů?

Příspěvek od MMKS » sob bře 29, 2008 19:13:20

Mám strach, že problémy z minulého roku z chlazením, kdy jsem musel jet s přehřátou motorkou pár km, se přetáhl až do tohoto roku. Domnívám se, že se bohužel spálil těsnící kroužky na ventilech, na což jsem byl upozorňován, jako na možný důsledek po přehřátí.
Dneska jsem zkusli motorku jen nastartovat (stála cca týden), ze začátku z výfuku vůbec nic, myšleno žádný viditelný dým, ale po cca 10-20 sekundách, když jem přidal plyn šel z výfuku dým, ale zabarvení určit nedokážu, zdál se mě normálně bílý a zůstal i po vrácení plynu do volnoběhu, když jsem "vrknul" plynem, dým samozřejmě zhoustl.
Domnívám se, že kdyby to byla jen zkondenzovaná voda, tak byl přece šla z výfkuku hned, a ne až za pár sekund?

PS. Zda to dělalo i před tímto pořádně nevím. Minulí rok, mě sice šel z výfuku taky a to po snad cca 5 km od vyjetí, ale taky mě špatně šli všechny válce a nějaká svíčka se ulívala. Tento rok svíčky měněné, ale jel sjem jen jedou sám a prostě jsem to nesledoval.

Nezná někdo prosím způsob, jak to bezpečně potvrdit (samozřejmě bez demontáže motoru a ventilů). Samozřejmě pokud je to způsboeno tím těsněním, tak bude ubývat olej, ale zase ne tak drasticky, aby to něco dokazovalo.
Jakékoliv rady a zkušenosti vítám, včetně zkušenosti, za kolik to jde asi spravit.
ZX-12R naked

farmář
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od farmář » ned bře 30, 2008 11:40:57

motorky jsem nikdy moc nedělal, to se přiznám, jen auta,ale jaké těsnící kroužky? ventil dosedá do sedla buďto osazeného do hlavy nebo vyfrézovaného do materiálu hlavy, na dříku je stírací gfírko aby nešel zeshora od vačky olej ....jestli máš podezření na netěsnost, potřebuješ budík-manometr co se šroubuje místo svíčky a zatočíš starterem....je stejný jako manometr na kola, takže ti zůstane max hodnota.Tím změříš tlaky ve válcích.Bílá bývá voda..myslím kouř.Pokud byla ve výfuku, odpařuje se až po zahřátí, že.Ne hned.A jak se ohřeje roura je to furt. Co hrozí u všech přehřátých motorů je že foukne těsnění hlavy, nemusí moc, jen trošku a to je asi takové. Zároveň je nutné nechat zalapovat hlavu aby nebyla zkroucená,popřípadně nechat zabrousit, jinak ti jen nové těsnění moc nepomůže. Zlom vaz.
Kawasaki Vulcan VN 1500 Classic
CKC #1060

marek
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od marek » ned bře 30, 2008 12:09:52

farmář píše:motorky jsem nikdy moc nedělal, to se přiznám, jen auta,ale jaké těsnící kroužky? ventil dosedá do sedla buďto osazeného do hlavy nebo vyfrézovaného do materiálu hlavy, na dříku je stírací gfírko aby nešel zeshora od vačky olej ....jestli máš podezření na netěsnost, potřebuješ budík-manometr co se šroubuje místo svíčky a zatočíš starterem....je stejný jako manometr na kola, takže ti zůstane max hodnota.Tím změříš tlaky ve válcích.Bílá bývá voda..myslím kouř.Pokud byla ve výfuku, odpařuje se až po zahřátí, že.Ne hned.A jak se ohřeje roura je to furt. Co hrozí u všech přehřátých motorů je že foukne těsnění hlavy, nemusí moc, jen trošku a to je asi takové. Zároveň je nutné nechat zalapovat hlavu aby nebyla zkroucená,popřípadně nechat zabrousit, jinak ti jen nové těsnění moc nepomůže. Zlom vaz.
MMKS zřejmě myslí těsnění dříků ventilů (jak ty píšeš stírací gufírko). To se změřením tlaku ve válci nepozná.
Pokud by toto těsnění bylo až v tak špatném stavu že z výfuku jde evidentně dým ze spáleného oleje, tak se nutně projevý úbytek oleje v motoru po ujetí pár set kiláků. Tak se běž projet a uvidíš.
Ale možná to jen moc sleduješ :D . Já jsem měl jiný problém, jen tak pro zajímavost: nechal jsem benzín na PRI aby mi nevyschlo v karburátorech, celou zimu OK, nedávno jsem to párkrát nastartoval a pohoda. Minulý týden jsem chtěl nastartovat, po zmáčknutí startéru se motor jenom pootočil, ozvala rana jak prase a motor stál. Přes kvalt a zadní kolo šlo pootočit motorem jenom dozadu, dopředu ne.Myslím že mi zůstal kouslý plovák v některém karburátoru a benzín protekl do válce. Chvilku jsem přes zadní kolo drbal motorem tam a zpět až to šlo protočit (většina toho benzinu zřejmě protekla přes kroužky dolů), pak už to šlo nastartovat. Ale z výfuku se pěkně hulilo a šlo to celkem dlouho nepravidelně. A taky mi přibyl olej (natekl tam benzín) takže ho budu muset vyměnit.
ZRX1200(05) evo S->N->R
ZX6R(07) for circuit only
ZX6R(03) fufík bullet
KZ750(76) cafe
CKC#367

MMKS
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od MMKS » ned bře 30, 2008 12:54:43

jo, jak říká Marek. Má to být to gufírko. Možná to moc sleduju, ale 100% stav to určitě není. Dneska jsem najel cca 120 km. Pár sekund po nastartování viditelnější kouř, ale žádná zběsilost, jen prostě hustější než běžně, motorka běžela pár sekund než jsem nandal helmu a rukavice. Kamoš mě to sledoval a skončilo to asi tak za 2 km poklidné jízdy, pak po celou dobu nic.
Olej samozřejmě sledovat budu, ale popravdě to oknýnko je tak orientační, že jestli za pár set ubyde deci, tak to moc zjistit nepůjde. Jinak motorka startuje napoprvé, chladí dobře (taky v takovém počasí že). Kdyby to bylo to těsnění pod hlavou, tak by myslím právě valil dým z výfuku pořád, nebo by šla voda do expanzky, ale nic takového nepozoruju.
Dal jsem tam pro sychr plnou V-poweru, ale občas šlo při pomalém plynulém zrychlování cítít malé díry ve výkonu, prostě cítíte, jak občas, fakt jen na sekundu motor nemá takový tah jak po celou dobu.
Už jsem se domlouval s Kubou na profi kontrole, tak pak dám určitě vědět.
ZX-12R naked

farmář
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od farmář » ned bře 30, 2008 13:53:48

aha, no to se nepozná, ale olej není bílý kouř, ale černý....takže spíš bych to viděl na kondenzát vody po zimě ...a už je pryč, což by bylo dobrý. Až na to že po přehřátí...hele stane se že těsněním proklouzne troška vody,pokud vaříš,ale normálně to pak těsní, takže podle mne to bude tohle.
A ten benzín v oleji....jestli jsi to už projel, on když se zahřeje tak se ti vypaří odfukem ze skříně, u aut to jde do sání...ale vyměnil bych ho, máš zkrátka vyčištěnej motor :lol: sice nechtěně...z oleje se odpaří i voda, přeci jen teploty v motoru bývají docela vysoké, určitě vyšší než body varu benzínu a vody. Se máte, já si budu muset udělat synchronizaci karbců než vyjedu, nemám na to čas, budíky jsem taky ještě nevyrobil a kupovat je nebudu. To je tím že jsem si z nostalgie koupil prvního Ninju a nyní není čas. :roll:
CKC #1060

farmář
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od farmář » ned bře 30, 2008 18:00:52

jo a pro perfekcionalisty...z motoru se odpaří jenvoda je-li jí málo....jinak se našlehá s olejem na vazelínu, úplné máslo a je hotovo. :evil:
CKC #1060

MMKS
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od MMKS » ned bře 30, 2008 19:32:07

jo na autě to znám dobře. Moje Mazda olej přímo vyrádí :D (často mám prasklý výfuk a jednotka si s tím neví rady a rve tam moc benzínu, který končí v oleji) Ale to je auto, tam mě to žíly netrhá 8) .
Zkusím to kdyžtak natočit a hodit třeba na Youtube, ale spíš se domluvím aby na to hodil čučku přímo, kdo tomu rozumí.
Přesto moc díky za tipy.
ZX-12R naked

Z.
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od Z. » ned bře 30, 2008 21:17:33

Možná budu plácat do vody, ale přece jenom napíšu ... známý má Vulcana 400 a při jízdě mu jde z výfuku černý dým, žere to olej. V servisu mu to diagnostikovali právě na ty "O" kroužky (gufera), kterýma protíká olej kolem dříku ventilu. (prý to dělá u motorů, které moc neběží - víc stojí, než jezdí. Ta gume zatvrdne a pak netěsní - má to 1986 rok a najeto skutečných 23000)
Neříkal, že by se mu to opotřebení těsnění projevovalo nějak jinak. Nedusí se mu to, teplé nebo studené, furt mu to startuje napoprvé. Komprese vpořádku, pístní kroužku normálně těsní. Krásně jde za plnem. Neuchlastává se to ... prostě nic. Jenom motor čadí a žere to olej.
Opravu mu odhadují na 8-10 tisíc, ale protože mu to "jenom" čadí, tak na to kašle ...
15 let Kawasaki Z750 '07
> silver shadow <
>> CKC #304 <<

farmář
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od farmář » ned bře 30, 2008 23:55:03

ty brďo osm až deset za pár stíráků, to je síla.Dobře, bude třeba sundat vačku a potom zase přejít ventily,ale i tak. Mám dojem že na motorkách je nabaleno nějak moc "přirážek" k zakázce.Stejně jako seřízení karbců.
CKC #1060

Anti
Easy slider
Easy slider

Příspěvek od Anti » úte dub 01, 2008 19:06:30

Tak to chlapci trochu přehnali,na mou KLR to dělá max.250Kč za jedno gufero...
Osobně bych řekl,že pokud by jsi "upekl" gufera tak by hulení nebylo tak velké,jelikož ty gufera sice těsní ventilové dříky ale ty samy o sobě chodí ve vodítkách které musí mít solidní přesnost,a by tudíž neměli nijak výrazně propouštět.Názorný příklad je třeba stará Škodovka(105,120),která sice papá nějakou tu decku,ale na tisíc km.A proč?Protože nemá ty gufera vůbec.
Ta kondezace je jasná,bo vzniká právě prudkým ohřátím výfuků a následným vysrážením vody vevnitř.Spalování oleje bys cítil,to je solidní smrad...Jinak jak píšeš,maximálně ti to sežere nějakou tu decku oleje...
Jeden stačí....na všechno....

MMKS
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od MMKS » úte dub 01, 2008 19:32:04

od včerejška je v roukách povolanějšího, takže s netrpělivostí s čekám na diagnózu. Dám pak vědět.
ZX-12R naked

DoktorZRX
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od DoktorZRX » úte dub 01, 2008 20:09:25

MMKS píše:od včerejška je v roukách povolanějšího, takže s netrpělivostí s čekám na diagnózu. Dám pak vědět.
Taky netrpělivě čekám jak to dopadne.
Buell xb12r
CKC#160

milda
Ghostrider
Ghostrider
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od milda » úte dub 01, 2008 22:17:12

Držím palce,ať to dobře dopadne!!
ZRX 1200 hybrid S/R-DAEG
CKC # 576

MMKS
Ghostrider
Ghostrider

Příspěvek od MMKS » úte dub 01, 2008 22:52:53

Dík, doufám, že to bude ptákoviny a já budu oprávněně prohlášený za moto-hypochondra :D.
ZX-12R naked

Zdrahy
Site Admin
Site Admin

Příspěvek od Zdrahy » úte dub 01, 2008 23:04:42

Hezký výraz :D uvidíš že motorka bude v pohodě :wink:
Mezi námi techniky je známé přísloví "neopravuj co není rozbité" při přehnaném pozorování a pokusech opravit nějakou "imaginární" poruchu máš slušnou šanci, že doopravdy něco pokurvíš...
ZRX 1200 S-R
Lepší bejt mrtvej lev než živá krysa! :wink:
CKC # 209

Odpovědět