Tak to vypusť a dej tam 10W-40. Ten olej co tam máš (předpokládám, jak už píše KankX že je motocyklovej) má největší záběr v letních teplotách 30 a víc stupňů. Teď když je venku kolem 15 se to musí projevit. A ještě jedna důležitá rada: čím větší viskosita v tvém případě 50, tak olej hůř teče.KankX píše:mozna blbej dotaz, ale davas do ni (ZR7) olej pro motorky?? Nedavas tam nahodou olej do auta?? ...to jen pro jistotu, musi tam byt olej urceny pro motorky a to predevsim proto aby spravne fungovala spojka ktera je v olejove lazni, narozdil od auta!!!Pepper píše:Olej jsem ted vyměnil. Dal jsem 15W-50 Motul. Zdá se to zatim dobrý. Určitě lepší než na ten Shell co tam byl před tím, ale musim to ještě vyzkoušet v pořádný zátěži.
A pružiny jsou opravdu nový... starý jsem si odvezl ze servisu domů.

Viskozita je fyzikální veličina popisující odpor kapaliny proti tečení. Odráží míru jejího vnitřního tření. Čím je viskozita vyšší, tím olej hůře „teče“. Velmi důležitou vlastností je závislost viskozity na teplotě a tlaku. Závislost na teplotě je mnohem markantnější, a proto se pro jednoduchost do klasifikací promítá jen tato. Byl zaveden parametr, viskozitní index, který udává míru této závislosti prostým bezrozměrným číslem. Čím je viskozitní index vyšší, tím méně se viskozita mění s teplotou a olej si tak stále udržuje optimální vlastnosti (pro mazání, chlazení, utěsňování, přenos sil atd.). Vše bylo promítnuto do viskozitní klasifikace dle SAE (Society of Automotive Engineers), dle které dělíme oleje do dvou typů tříd:letní a zimní. Dále pak oleje mohou být označovány kombinací letní a zimní třídy, které se nejčastěji nyzývají přívlastky:vícerozsahové, vícestupňové, celoroční nebo multigrádní.