koupil jsem na naučení starší GPZku (r.v. 1999), mašina má 50k, motor cirka polovinu. Doposud bez problémů, nedávno autorizovaný servis - prohlídka, olej, svíčky, filtry a pak nějaké provozní věci. Vloni ventily atd.
Narozdíl od předchozího majitele jí občas dávám trochu za uši, a narazil jsem na nepříjemný problém.
1. případ: dálnice, max. akcelerace na 190kmh/6, drženo asi kilometr a najednou se začal ztrácet výkon, přidal jsem plyn ale po chviličce se to opakovalo, zaklapl jsem, zpomalil na cca. 100kmh stále za 6, ale plyn měl na začátku asi 1/3 mrtvou zónu kde se to dusilo. Postupně se to vrátilo do normálu, po nějaké době jsem zrychlil zpátky na 140 a to už drželo bez problémů.
2. případ: okresky, s partou kamarádů na ostrých 6kách, snažil jsem se držet krok takže jsem se pohyboval stále mezi 8000 a 10000 otáčkami, rychlost cca. 100-150. Po cirka 5km se objevilo to samé, snažil jsem se ulevit motoru tím, že jsem začal jet v trochu nižších otáčkách (cca. 6000-8000), trochu se to zmírnilo, ale stále jsem to v plynu cítil, vyloženě jak kdyby se na začátku dusila. Zvukem mi to trochu připomnělo starou Jawa 350ku předtím než uvařila

Následoval kopec kde jsem za to musel trochu vzít a po třech zatáčkách to úplně ztratilo tah, zamáčklá spojka a chcíp. Čekal jsem až vychladne, cca. 3 minuty úplně mrtvá (ani si neškytla), pak už se při startéru začala brumlat, a po cca. 10 minutách naskočila, ale jela jak kdybych táhnul naložený vlek

Jinak chladí dobře, při výše uvedených případech byla vždy teplota v normě, při jízdách přes město ve třicítkách vedrech v kolonách nemá problém, když povyleze teplota tak větrák spíná a funguje, potud vše ok. Při jízdě stylem "na předjetí podřadím a vytočím, jinak jedu lážo plážo 6-7krpm" nemá sebemenší problém. Takže jsem úplně ztracen, nechápu čím by to mohlo být. Napadlo mě jestli se třeba při těch vysokých otáčkách nemůže generovat teplo, které sice voda v bloku uchladí, ale jiné komponenty co nejsou přímo chlazeny tím trpí, třeba svíčky (ač jsou nové), nebo např. cívky které tím naznačují plán na odchod do věčných lovišť ?
Předem moc díky za radu či tipy ...