jak nám lžou!

Zamčeno
Uživatelský avatar
666S999
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 6798
Registrován: ned úno 12, 2006 18:51:09
Bydliště: prostřední Morava
Kontaktovat uživatele:

jak nám lžou!

Příspěvek od 666S999 » pon črc 07, 2008 21:35:47

převzato z:
http://www.autorevue.cz/Magazin/Lzou-na ... fault.aspx

1. 7. 2008
Lžou nám, lžou
Autor: Janda Pavel | formát pro tisk | textová verze |
Mnohá česká média překrucují realitu vývoje nehodovosti na českých silnicích a z jednoho z nejpozitivnějších období v historii České republiky dělají to nejhorší.
Uplynulou neděli jsem shodou nepříznivých okolností shlédl večerní zpravodajství TV Nova. Mezi reportážemi toho dne nechyběla hrozivě vyhlížející zpráva o nehodovosti na českých silnicích. Dramatizace, kdy za zvuku smykem brzdícího vozu přijíždely na obrazovku informace o počtu mrtvých či zraněných, mohla člověku pamatujícímu časy slávy České sody přijít maximálně trapná, ale to není nic nového. V posledních větách však reportér konstatoval, že na českých silnicích za první půlrok zemřelo již přes 400 lidí. Je to pochopitelně číslo vysoké, máme ale opravdu důvod být z tohoto výsledku až tak rozčarovaní?

Přiznám se, že jsem letos po mnoha podobných, nesmyslně dramatických, mnohdy až hysterických reportážích a článcích nekonfrontoval jejich závěry s oficiálními statistikami a asi tak jako většina z vás věřil tomu, že letos to s nehodovostí na našich silnicích prostě nevypadá dobře. Kombinace „přes 400” (bylo to v tu dobu přesně 425) a „šest měsíců” mě ale zaskočila. Jednoduchá matematika jimi naznačí hodnotu kolem 800 za rok a to je o dost méně než „český standard” přes 1 000 usmrcených ročně (přesný průměr činí 1272 od roku 1990 a 1148 od roku 2003). A tak jsem se na oficiální statistiky po delší době podíval.

Český masakr motorovým vozidlem?
Ze zpráv z médií musí mít snad každý pocit, že letos se na našich silnicích odehrávají opravdová jatka. Místo řidič dnes říkáme pirát, jízdu nazýváme řáděním a po přečtení jediného článku musí mít každý zodpovědný člověk strach vůbec vyjet na silnici. Pravda, nebo fikce? Ne, tohle se na našich silnicích opravdu neděje.

Ředitelství služby dopravní policie naštěstí každý měsíc vydává přesné informace o vývoji nehodovosti. A v tom o žádném texaském masakru v českém provedení na čtyřech kolech nemůže být řeč. Zpráva za prvních šest měsíců ještě není k dispozici, ale i ta za prvních pět měsíců podá celkem přesný obraz o současném vývoji.

V ní se dočteme, že u počtu usmrcených a počtu těžce zraněných došlo meziročně k poklesu o devět procent. Klesl počet šetřených nehod i hmotná škoda. Klesl například i počet tragických nehod zaviněných nepřiměřenou rychlostí (která je v česku považována za univerzální příčinu všeho zlého). Na dálnicích a silnicích první třídy, kde se odehrává drtivá většina provozu, zemřelo o devatenáct lidí méně než loni a na všech dálnicích v Česku za celých pět mešíců „pouze” devět lidí. Nejde však jen o pozitivní meziroční trendy, mnohá data vykazují nejlepší výsledky za posledních 20 let.

Čtou tyto zprávy čeští novináři? Nebo se jen předhánějí v tom, kdo se dříve zařadí mezi slavné autory hororů?

Desinerpretace? Lež!
A kam se jen podíváte. Srovnejte si faktické závěry zprávy ředitelství dopravní policie a pocity Mladé fronty. Ve zprávě ředitelství se se mj. dočteme, že:
- počet usmrcených osob v tomto období je od roku 1990 druhý nejnižší
- počet těžce zraněných osob je v tomto období nejnižší.

Na idnes.cz nám ale v té samé době tvrdí, že:
- mrtvých na silnici neubývá (zde)
- statistika úmrtí při dopravních nehodách je hrozivá a zlepšení je v nedohlednu (zde)

Jen namátkou jsem vybral dvě zprávy a dvě nepravdivá vyjádření. Na idnes.cz bychom jich našli celou řadu a to i v článcích, které o pár řádek níže samy citují zmíněné statistiky. Něco podobného není možné chápat jako omyl či neschopnost. To je očividná lež, která je nám předkládána s železnou pravidelností a zdaleka ne jen Mladou frontou.

Také máte ze zpráv v médiích pocit, že mrtvý motorkář je letos koloritem české silnice? Mrtvých na motocyklu je dnes také méně než loni i přesto, že tolik motorkářů jako letos na české silnice od ledna do května snad nikdy dříve nevyrazilo. Také si myslíte, že na silnicích umírají lidé prakticky jen v osobních vozech? Z celkového počtu 346 obětí za prvních pět měsíců tohoto roku připadá na řidiče a spolujezdce osobních vozů 189, tedy jen něco málo přes polovinu. Málokdo též ví, že z celkového počtu mrtvých je plných 84 chodců a pouze 8 z nich zemřelo vinou řidiče automobilu. A takto bych věc bych mohl rozpitvávat ještě dlouho...

V žádném renomovaném médiu jsem se ale letos nedočetl o kterémkoli z citovaných pozitiv. Nestojí snad za zmínku, že letos je na silnicích nejméně těžce zraněných od doby, kdy tyto statistiky vůbec poctivě sledujeme? Dobrá, nemohu nikoho nutit, aby psal o „nudných pozitivech”, ale psát za této situace o pravém opaku? V mediální branži se pohybuji již mnoho let a vím, že téměř každý ctižádostivý novinář je schopen udělat velmi mnoho proto, aby jeho články byly zajímavé. Chápu to, ale i při této snaze by slušný člověk neměl překročit jisté hranice. Jednou z nich nesporně je nelhat a nedělat z bílé černou.

Není proč se radovat, ale není to tak zlé
Nad čtyřmi stovkami mrtvých se nemá smysl radovat a opravdu vám nehodlám tvrdit, jak je vše skvělé. Problémů, které je třeba řešit, zde existuje celá řada, ale skutečně se nevyřeší tím, že budeme veřejnost zavalovat paušálním láteřením nad hrůzou českých silnic. Tyto takřka poplašné zprávy a štvavé články zcela popírají realitu a s tím či oním konkrétním problémem nic neudělají.

Můžete namítat, že situace je pořad dost špatná, aby si zasloužila i „nemilosrdné lži”. Ale kolik mrtvých je dost málo a jak pozitivní trend je dost dobrý, aby se obešel bez stupidních televizních spotů a štvavých novinových článků? Při snižování počtu nehod a tragičnosti jejich následků musíme chtít možné. A já osobně považuji letošní statistiky za malý zázrak. Intenzita dopravy roste před očima, jen počet kamionů se za poslední čtyři roky zdvojnásobil, jejich kilometrový nájezd je ještě vyšší a kvůli „chytrému” mýtu na dálnicích jsou jich dnes plné nejen víceproudé komunikace, ale i okresky nižších tříd. A to vše se odehrává na silnicích prachmizerné kvality i kvantity. Dokážete si představit, že by v Rakousku (a to rozhodně není země plná dálnic) lidé mezi Lincem a Vídní jezdili po okresce? U nás je celá řada obdobně velkých měst spojena okreskami, na kterých se vám div nerozpadne auto.

Za takových podmínek nelze naše statistiky srovnávat s těmi zahraničními a výsledný pozitivní trend (nevím, jak jinak označit výše citováná fakta) rozhodně nedává důvod k panice a mediální hysterii. Dokud nezačneme něco dělat se skutečnými příčinami, můžeme být současným vývojem leda mile překvapeni...
____ZRX 1200R____
_________________
_____CKC#21______

Uživatelský avatar
Elvis.
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 4844
Registrován: ned čer 04, 2006 18:04:03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Elvis. » úte črc 08, 2008 01:19:06

hezky choze.... konecne jeden clanek, kterej o necem vypovida... ta honba za "uzasnejma" nehodama je vazne k zbliti... :-(
ZRX1200R -japan style
pitbike PBS PRO-SX160
CRF250L

ZX6R rv04 (sloužilas dlouho a dobře, diky)

Uživatelský avatar
misak39
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 5041
Registrován: pát kvě 19, 2006 01:04:55
Bydliště: Králíky

Příspěvek od misak39 » úte črc 08, 2008 01:50:17

Jj,jsou to pitomci co se snaží udělat senzaci za každou cenu... Onehdy vyšla v Lidovkách fotka skůtra Čezety s článkem, kde asi tak 4x o Číze psali jako o mopedu... Tak jsem jim napsal mejlík, že Čezeta není rozhodně moped, ať to opraví, a pokud maj takovýhle "specialisty" mezi sebou, jak jim mám věřit ostatní info? No, a pro jistotu nic neopravili, a ani mi neodepsali že jsem šťouravej debil... Takže o tisku si myslím, že už není vhodnej ani na utírání prdele, bo je tam moc černi :twisted: :twisted: :twisted:
babička GPZ 500 a vnučka ZX900B
*CKC 102*

Uživatelský avatar
Dak
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 3430
Registrován: sob led 28, 2006 13:44:45
Bydliště: Zlechov ( Je to kousek od Uh. Hradiště)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dak » úte črc 08, 2008 09:45:36

misak39 píše:Jj,jsou to pitomci co se snaží udělat senzaci za každou cenu... Onehdy vyšla v Lidovkách fotka skůtra Čezety s článkem, kde asi tak 4x o Číze psali jako o mopedu... Tak jsem jim napsal mejlík, že Čezeta není rozhodně moped, ať to opraví, a pokud maj takovýhle "specialisty" mezi sebou, jak jim mám věřit ostatní info? No, a pro jistotu nic neopravili, a ani mi neodepsali že jsem šťouravej debil... Takže o tisku si myslím, že už není vhodnej ani na utírání prdele, bo je tam moc černi :twisted: :twisted: :twisted:
A takový specialisté se najdou nejen v novinách. Bohužel......... Chosé dík za ten článek.
Dak
CKC -015-

Uživatelský avatar
Jirka_Z
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 4237
Registrován: pon led 21, 2008 22:01:28
Bydliště: Beroun
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jirka_Z » úte črc 08, 2008 11:21:12

Alespon nekdo se opravdu zamyslel nad soucasnym stavem....
JAWA 350 Style OilMaster
ZZR 1.4 - 010 - Metallic spark black
CKC#824
...pursuit is futile...

Uživatelský avatar
Cowboycolo
Easy rider
Easy rider
Příspěvky: 314
Registrován: stř led 02, 2008 23:31:25
Bydliště: Evaň (Ustecky kraj)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cowboycolo » úte črc 08, 2008 12:27:12

viva la republica Checa - je to smutny, o ledascem to vypovida...bohuzel
ZX9R (01) - historie
CKC numero 779

Uživatelský avatar
farmář
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 2148
Registrován: úte říj 16, 2007 20:01:57
Bydliště: kousek od Jindřichova Hradce

Příspěvek od farmář » úte črc 08, 2008 13:52:17

kovboji-vrtěti psem....nic nového,pořád to samé. :?
Kawasaki Vulcan VN 1500 Classic
CKC #1060

Uživatelský avatar
Frki
Babyrider
Babyrider
Příspěvky: 94
Registrován: pát kvě 23, 2008 12:13:19
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frki » úte črc 08, 2008 14:40:07

Skvele zamysleni.
Jen mi osobne prijde, ze to "lhani" je tah. Tah proti ridicum. Na jakychkoliv diskuzich nebo prezentacich policie ČR slycham stale jedno slovo dokolecka a to "prevence". Jejich prevence (myslim tim policie ČR) byla vzdy za pomoci zastrasovani. Snimky nehod sestrihane do prezentace a pousteny na srazech, zavodech a jinych velkych akcich o velke kapacite lidi.
Taaaaaakze mi tyhle "lzi", aneb katastrofalni scenare prijdou prave jako ono zastrasovani a tedy prevence jistych organu. Mozna se mi to jenom zda a vymyslim ptakoviny, ale i tohle muze byt pravda. Nanestesti se nikdy my, bezni lide nedozvime, jak to je doopravdy.
Ninja ZX-6R '09

Uživatelský avatar
Ladis
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 4455
Registrován: pon črc 09, 2007 16:49:44
Bydliště: Kunštát, okr. Blansko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ladis » úte črc 08, 2008 15:52:57

Frki píše:...Jejich prevence (myslim tim policie ČR) byla vzdy za pomoci zastrasovani. Snimky nehod sestrihane do prezentace a pousteny na srazech, zavodech a jinych velkych akcich o velke kapacite lidi.
Taaaaaakze mi tyhle "lzi", aneb katastrofalni scenare prijdou prave jako ono zastrasovani a tedy prevence jistych organu...
Od září má PČR ve spolupráci s Besipem rozjet nějakou monstrózní preventivně-informační akci ohledně bezpečnosti na silnicích. Jsem moc zvědat, co to zase bude, ale nečekám nic jinýho, než pokračování ve vymývání hlav krví a zmačkanýma plechama... :roll:
ZZR 1200 '03 Moonlight Silver
*********CKC # 686*********

Uživatelský avatar
MMKS
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 2516
Registrován: stř bře 21, 2007 18:28:49
Bydliště: okr. Břeclav

Příspěvek od MMKS » úte črc 08, 2008 19:09:16

v televizi ukazovali, že se asi budou inspirovat Britskou kampaní, která podle zveřejněného spotu byla hodně drsná. Nenašel jsem ho, ale pár dalších jo. Viz např.
http://www.youtube.com/watch?v=FS5f73EH ... re=related (popravdě proti tomu co ukazovali slabí čajíček).
Změna tak našel - http://www.youtube.com/watch?v=GHYwwjJl ... re=related .

A teď si trošku zase vykoleduju. prosím pokud je to možné, odmyslete si, že jsem policajt (fakt nedělám dopravu, tuto problematiků vůbec neznám) ale docela rád bych uvítal, kdyby mě někteří výše uvedení řekli, jak si teda takovou kampaň představují? Věty typu "tah proti řidičům" (nevím, ale snad 70% dospělé populace jsou řidiči) ve mě evokují představu, jak sedíš u komplu, který máš připojený přes 8 proxy a na hlavě máš čepici z alobalu, proti skenování myšlenek. Trošku schýza ne?
Podle mě zase pleteme všechno možné dohromady.
1. media musí o něčem vysílat, tak hážou nahodile čísle, která bez přímého porovnání vypadají hrozivě (na toto téma jsem se straně pohádal s kamošem, když mi tvrdil, jak je hrozné, že v Africe umírá každé 3 sekundy dítě, a já mu oponoval, že to pokdu nemám údaje, jak to je jinde ve světě, tak je to možná hrozné, ale taky možná jen přirozené)
2. to že nehodovost, úmrtnost atd. klesá přece neznamená, že by se v kampaních, prevenci a samozřejmě i represi nemělo pokračovat.
3. bohužel mě taky ale napadá, že v této republice, jsem natolik schopní politici, že využijí neschopnosti medií vyštrachat pořádné téma, udělají kampaň, al ejen proto, že lidi jsou masírovaní a tak si nevšimou, že nějaká firmička dostane X milionu, aby někde okopčila nějaký klip.

Fuj to jsem se rozepsal.
ZX-12R naked

Uživatelský avatar
Frki
Babyrider
Babyrider
Příspěvky: 94
Registrován: pát kvě 23, 2008 12:13:19
Bydliště: Ostrava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Frki » úte črc 08, 2008 20:06:50

MMKS píše:Věty typu "tah proti řidičům" (nevím, ale snad 70% dospělé populace jsou řidiči) ve mě evokují představu, jak sedíš u komplu, který máš připojený přes 8 proxy a na hlavě máš čepici z alobalu, proti skenování myšlenek. Trošku schýza ne?
Napsal jsem to spis jen jako ze mi to tak prijde.
A nemyslel jsem tim, ze sedi primo u PC. Media jsou vsude. Reklamy, noviny, televizni zpravy, internet. Denne se na televizni zpravy diva miliony lidi, a nerikejte ze ne. Spousty chlapu kdyz prijdou z prace tesne pred zpravama, tak je zapina. I kdyz ne zrovna vy, tak to muze znamenat, ze kazdy osmy nebo devaty ve vasem dome ano.
Kam tim mirim. Tim myslim, ze tyhlety media nam to vali do hlavy at chceme nebo ne, staci se na to divat. Pokud je takova zprava pisemne poutave napsana, jako ze to jde, tak to cloveka veme za srdce. Pokud je videosnimek podobny tem, jako si vyse ukazal, tak je to to same.
Osobne, chapu ze jedine jak predchazet jakekoliv nehodovosti je volba prevence. Este ano ano, takove veci jako lepsi silnice a tak...toho se u nas doma nedockame nikdy, takze to ani neberu.
Zkratka, mi ta zprava cela prisla jako kamuflaz k tomu, aby ctenare prinutila se zamyslet, jak ze to vlastne jezdi. Jako hovado jezdi hodne lidi, ale jen par z nich si to uvedomuje. Ale i to malo je lepsi nez nic. To je smysl prevence mam poneti.

Jedina vec. Pokud opravdu budou chtit zavest tyto reklamy, ve kterych jsou podobne "groteskne" zobrazeny obeti nehod, budu proti. Jsem sice ve veku, kdy uz nejsem dite, ale taky nejsem ve veku, kdy bych mel potomky v planu. Ale urcite bych nechtel, aby se na tohle primo divali. A deti se na televizi divaji predevsim. Jo, je plno akcnich americkych filmu kde je podobneho masakru tri prdele, ale je to vzdy zpracovane nerealne a ne tak, ani me nenapada slovo...asi masakralne.

Ale tohle je stejne neresitelny problem, jen par lidi se slusnym platem tam nahore si mysli ze pomoci bodoveho systemu udelaji ultra-prevrat. Deti Afriky jsem nedavno ja jistem foru taky resil, a byl jsem taky presvedceny, ze jim neni pomoci. Je to uplne jiny problem, ale oboje nema zadne MOMENTALNE realne reseni. Howg, slohovka na ctyry strany dopsana. :)
Ninja ZX-6R '09

Uživatelský avatar
MMKS
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 2516
Registrován: stř bře 21, 2007 18:28:49
Bydliště: okr. Břeclav

Příspěvek od MMKS » úte črc 08, 2008 20:19:49

ale s tím já problém nemám a ztotožňuju se s tebou, je to jen mediální masáž, aby měli čím vyplnit čas, stránky atd.
A myslím, že ty spoty jsou natolik surové, že by si nikdo nelajsnul je dávat v době, kdy nemá co děcko co u televize dělat.
ZX-12R naked

Uživatelský avatar
GEORG
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 3823
Registrován: pon kvě 29, 2006 21:24:42
Bydliště: Brno

Příspěvek od GEORG » stř črc 09, 2008 08:01:35

MMKS píše:ale s tím já problém nemám a ztotožňuju se s tebou, je to jen mediální masáž, aby měli čím vyplnit čas, stránky atd.
A myslím, že ty spoty jsou natolik surové, že by si nikdo nelajsnul je dávat v době, kdy nemá co děcko co u televize dělat.
je to Evropský trend, že se lidem ukazuje tvrdá realita.
Viděl jsem to naposledy v Irsku a Anglii, kde to běží v normálním vysílacím čase ( klipy tady už někde proběhly, kde borec sundá mladý pár atd )
Nemám s tím problém, když to osloví alespoň malou skupinu bezmozků, tak to má smysl.
GEORG
ZX10R KRT 2016

CKC#317

Uživatelský avatar
farmář
Ghostrider
Ghostrider
Příspěvky: 2148
Registrován: úte říj 16, 2007 20:01:57
Bydliště: kousek od Jindřichova Hradce

Příspěvek od farmář » stř črc 09, 2008 09:18:00

nj, je to vytváření veřejného mínění. Negativním směrem, je to účinější forma než sledování statistik. Jen se nemohu zbavit toho dojmu, že část cíle je opravdu odpoutání od jiných problémů a další důvodem kšeftík pro nějakou spřátelenou PR agenturu, jak je tady zvykem. Pokud se vysloveně nezaměří jen na nás, je mi to jedno. Jeden spot by měl být také na to, že bez TP, STK a řidičáku ...tedy vše platné.... nemá být na silnici nikdo. Tady na jihu....jo a tady je jih, ne ve středních čechách..skoro :lol: :lol: :lol: ... je tolik aut s falešnýma SPZ, řidiči bez papírů za chlast ponejvíce, TP vysloveně falešné a povinné ručení?pche :evil: že jsem rád, že mám na autě rám a vysoko kastli. :!:
Kawasaki Vulcan VN 1500 Classic
CKC #1060

Zamčeno